duminică, 16 noiembrie 2008

Valea Rauoaia

Cruce la intersectia cu Valea Ciormolina
Repezisuri pe Rauoaia Mare


Deschampsia flexuosa


Musuroaie de pamant cu piatra


Copaci seculari la obarsia Vaii Rauoaia


Papura Phragmites


Carlina acaulis


Aranjament natural in mijlocul unei belti eutrofe


Lamium maculatum inflorit in Noiembrie


Placa comemorativa


Stanca Bratienilor


De la Manastirea Lapus am plecat mai departe pe firul Vaii Rauoaia pe un drum forestier destul de bine intretinut.
Se executau lucrari de indiguire a malurilor.
Dupa cativa kilometri ajungem la Popasul Bratienilor. Un loc de popas cu un izvor limpede. Pe o stanca este fixata o placa comemorativa inchinata fostului ministru Bratianu care a retrocedat padurea comunala satului Lapus. Frumos omagiu si de altfel putin cunoscut.
Mergem mai departe pe firul vaii si ajungem la o intersectie de drumuri forestiere. La dreapta se desprinde drumul pe Valea Ciormolina pe care se poate inainta cativa kilometri.
In preajma apar cateva case izolate si cateva cruci comemorative.
Presupun ca suntem in vatra fostului sat Poduroi, disparut la inceputul secolului trecut.
Aici a existat un combinat siderurgic. O mare parte din muncitorii de aici au fost adusi din Austria, Germania. Multi dintre acesti muncitori s-au transferat ulterior la minele de la Baiut si Cavnic.
Gasesc o similitudine intre acest loc si fostul sat Jereapan din raza comunei Budesti, cu aceasi soarta a disparitiei din cauza monoindustrializarii.
Imi mai aduc aminte ca am vazut o cruce frumoasa din fonta in cimitirul romano-catolic din Grosii Tiblesului care apartine unei baronese din Austria ,si care a murit rapusa de o boala in timpul unei vizite aici la Poduroi.
Mergem mai departe pe firul vaii. Drumul nu mai este atat de bun si o luam perpedes. Dupa alti 3 km ajungem la un mic canton silvic unde lucrau cativa forestieri.
Langa cabana era o rulota pe care scria BURLACII. Ne amuzam si ne aducem aminte de o poveste din Baiut unde au venit cativa ucrainieni
din Poienile de sub Munte la exploatat padurea . Foarte buni specialisti si foarte harnici barbati aduceau cu ei si o femeie care le gatea si le spala hainele. Fiind o ucraineanca blonda si frumoasa , cat erau barbatii dusi in padure , unii barbati din Baiut incercau sa o curteze. Dar ea era foarte atasata de barbatii ei cu care venise plus ca nu stia decat ucraineana.
Am aflat ulterior ca aceste mici colonii forestiere au si cate o femeie care le face menajul, si care se cheama caimanita.
Nu imi dau seama de und vine numele de caimanita dar se pare ca barbatii acestia de pe Valea Rauoaia nu aveau asa ceva de vreme ce pe Rulota lor scria burlacii..
In fine, urcam mai departe pe firul vaii. Drumul devine tot mai greu. Valea se ingusteaza, formand mici sarituri si cascade. Ajungem la capatul drumului forestier de unde urcam pe un drum de tractor pana in saua Hija. O padure monumentala de amestec fag cu brad. Exemplare uriase
acoperite cu muschi si licheni, dovata a puritatii aerului.
Facem multe poze. De ici nu departe se poate cobori in drumul forestier care face legatura dintre Grosii Tiblesului si Botiza.
Ne ia frigul tot contempland copacii uriasi si ne intoarcem cale de cativa kilometri pana la masina. Apoi mai departe pana in satul Lapus si mai apoi inapoi in Baiut.
Facem foc in semineu si determin plantele gasite inflorite pe Valea Rauoaia. Sunt convins ca in perioada de vegetatie aici se gasesc multe lucruri interesante. Abia astept sa revin acolo.

Niciun comentariu: